Läs eller skriv i vår gästbok!

Webmaster

 

 

 

Uppdaterad 2013-05-11

 

40-årsjubileum


Klicka här för att se jubileumshäftet

 
 

30-årsjubileum

Söndagen den 6/10 2002 var det dags för 30-årsjubileum, några dagar för tidigt, det var ju egentligen den 11/10 1972 som det startade.
Jubileet  var i Korsbygården i Lärbro. Förberedelserna var många. Det skulle hittas gamla kort och urklipp från tidningarna, gamla styrelseprotokoll gicks igenom. Det gick åt två onsdagar och två helgdagar till göra utställningen klar.

När det väl var dags blev det en verkligt lyckad eftermiddag, med många besökande och uppvisningsdanser av barn- och ungdomslagen. Det bjöds på pajer med läsk och lättöl, kaffe med dopp.

(Utdrag ur gotlandstidningar)

Norra Gotlands folkdansgille firade med fullt hus

Intresset för gammeldans är kanske inte längre lika stort som när Bosse Larssons tv-program Nygammalt fick svenskarna att springa till dansbanan för ett par decennier sedan.

Men det hindrade knappast Norra Gotlands folkdansgille från att fira 30 år i söndags.

Och nog stod det klart att det finns hop för dansen även i framtiden.

Det går snabbt, mycket snabbt. Fulla av energi och glädje dansar barnen Everts polka och Oh Susanna.
 

Barngrupper
Folkdansgillet är stolt över sina barngrupper. Mer än 30 barn övar folkdans, disko och bugg i Korsbygården i Lärbro. De flesta av dem är tjejer.
- Jo, endast fem av barnen är killar. Jag vet inte, kanske tycker killarna att det är töntigt att dansa, säger Jennie Johansson, barnens dansledare. Hon lyfter gärna fram dansens fördelar. Konditionen blir bättre. Det är skön motion. Har man dansat som barn blir det lättare att våga på dansgolvet eller krogen som vuxen.

Uppvisningar också
Norra Gotlands folkdansgille tränar inte bara, de uppträder också. De har uppvisning varje sommar på Groddagården i Fleringe, och dansar gärna på bröllop och fester.
I söndags firade 30-åringen med öppet hus i Lärbro.
Det hela började i oktober 1972. Då Kostade det 1 krona per gång att vara med, pengarna betalade lokalhyran. Några danssugna samlades i Rute skola för en dansafton i matsalen. Ganska snart flyttade gänget till Folkets hus i samma socken.
Bror Godman, 81 år, var med från början. Numera blir det inte så mycket dans för hans del, kanske en polka i köket med hustrun Astrid.

Glädjeyttring
- Folkdans är en glädjeyttring, och glädje ska man vara rädd om. Den genuina glädjen i dans kan man aldrig sudda ut, säger han.
 Kanske ligger en del av tjusningen i samspelet mellan dansarna.
- Om man hittar rätt partner kan tyngdlagen upphöra och det känns som att man är i sjunde himmeln. Det händer inte ofta, med det händer, berättar Bror Godman.